Refreshing coconut water in a small bottle

Kookosveden terveyshyödyt – 8 tutkittua faktaa

Viime vuosina kookosvedestä on tullut erittäin suosittu trendijuoma, ja nykyään sitä löytyy suomestakin lähes jokaisen supermarketin valikoimista.

Eikä suotta, sillä kookosvesi on maukasta, virkistävää ja sattuu olemaan vielä todella hyväksi sinulle.

Se on täynnä useita tärkeitä ravintoaineita, kuten mineraaleja, joita useimmat ihmiset eivät saa tarpeeksi.

Tässä artikkelissa käymme lähi 8 kookosveden terveyshyötyä, joiden takaa löytyy tieteellistä tutkimista.

1. Sisältää useita terveellisiä ravintoaineita

Refreshing coconut water in a small bottle

Kookospähkinät kasvavat suurilssa palmuissa, jotka tunnetaan tieteellisesti Cocos nuciferana . Nimestä huolimatta kookospähkinää pidetään pikemminkin hedelmänä kuin pähkinänä.

Kookosvesi on nuorten, vihreiden kookospähkinöiden keskellä oleva mehu. Se auttaa ravitsemaan hedelmiä.

Kun kookos kypsyy, osa mehusta jää nestemäiseen muotoon, kun taas loput kypsyvät kiinteäksi valkoiseksi lihaksi, jota kutsutaan kookoslihaksi ( 1 ).

Kookosvesi muodostuu luonnollisesti hedelmään ja sisältää 94% vettä ja hyvin vähän rasvaa.

Sitä ei pidä sekoittaa kookosmaitoon, joka on valmistettu lisäämällä vettä raastetuuun kookoslihaan. Kookosmadossa on noin 50% vettä ja se sisältää erittäin paljon kookosrasvaa.

Kookospähkinät kasvavat 10–12 kuukaudessa täysin kypsiksi. Kookosvesi tulee tyypillisesti 6–7 kuukauden ikäisistä nuorista kookospähkinöistä, vaikka sitä löytyy myös kypsistä hedelmistä.

Keskiverto vihreä kookos tarjoaa noin 0,5–1 kupillista kookosvettä.

Yksi kuppi (240 ml) sisältää 46 kaloria sekä ( 2 ):

  • Hiilihapot: 9 grammaa
  • Kuitu: 3 grammaa
  • Proteiini: 2 grammaa
  • C-vitamiini: 10% RDI: stä
  • Magnesium: 15% RDI: stä
  • Mangaani: 17% RDI: stä
  • Kalium: 17% RDI: stä
  • Natrium: 11% RDI: stä
  • Kalsium: 6% RDI: stä

YHTEENVETO Kookosvettä löytyy nuorista kookospähkinöistä ja se on hyvä kuidun, C-vitamiinin ja useiden tärkeiden mineraalien lähde.

2. Mahdolliset antioksidatiivisiset vaikutukset

Vapaat radikaalit ovat epävakaita molekyylejä, joita soluissa syntyy aineenvaihdunnan aikana. Niiden tuotanto lisääntyy elimistön rasituksen tai vamman vuoksi.

Kun vapaita radikaaleja on liikaa, kehosi siirtyy oksidatiiviseen stressiin, joka voi vahingoittaa solujasi ja lisätä sairastumisriskiä ( 3 ).

Myrkkyille altistuneiden eläinten tutkimus on osoittanut, että kookosvesi sisältää antioksidantteja, jotka muuttavat vapaita radikaaleja, joten ne eivät enää aiheuta haittaa ( 4 , 5 , 6 , 7 ).

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että maksan vaurioita sairastavat rotat osoittivat merkittävää paranemista hapettumisessa stressiä käsiteltäessä kookosvedellä verrattuna rotiin, jotka eivät saaneet hoitoa ( 6 ).

Toisessa tutkimuksessa rotilla, joilla oli korkean fruktoosin ruokavalio, käsiteltiin kookos- vettä. Vapaan radikaalin aktiivisuus laski samoin kuin verenpaine, triglyseridit ja insuliinitasot ( 7 ).

Tähän mennessä tutkimuksissa ei ole tutkittu tätä antioksidanttiaktiivisuutta ihmisillä.

YHTEENVETO Kookosvesi sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat solujasi vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

3. Saattaa vähentää diabeteksen oireita

Eräässä tutkimuksessa kookos-vedellä ruokituilla diabeettisilla rotilla saatin aikaan parempi verensokeritaso kuin kontrolliryhmällä ( 9 ).

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kookosvesi voi alentaa verensokeria ja parantaa muita diabeetikoiden terveystarkistimia ( 8 , 9 , 10 ).

Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että kookos-vedellä annettujen rottien hemoglobiini A1c oli alhaisempi, mikä osoitti hyvää veren sokeripitoisuutta pitkällä aikavälillä ( 9 ).

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kookosveden antaminen rotille, joilla oli diabetes, johti veren sokeritason paranemiseen ja oksidatiivisen stressin merkkien vähenemiseen ( 10 ).

Kontrolloituja tutkimuksia tarvitaan kuitenkin näiden vaikutusten vahvistamiseksi ihmisillä.

Kuitenkin sen 3 grammaa kuitua 6 grammaa hiilihydraatteja kupillista (240 ml), kohden, kookosvesi voidaan helposti soveltaa sovittaa diabetesta sairastavien ruokavalioon.

Se on myös hyvä magnesiumin lähde, joka voi parantaa insuliinin herkkyyttä ja vähentää verensokeritasoa ihmisillä, joilla on tyypin 2 diabetes ja tai kuuluvat riskiryhmään. ( 11 , 12 ).

YHTEENVETO Tutkimukset diabeettisilla eläimillä viittaavat siihen, että kookosvesi voi parantaa verensokeriarvoja. Se on myös hyvä magnesiumin lähde, joka voi lisätä insuliinin herkkyyttä ja vähentää verensokeritasoa.

4. Voi auttaa ehkäisemään munuaiskiviä

Riittävän nesteen juominen on tärkeää munuaiskivien ehkäisemiseksi.

Vaikka tavallinen vesi on loistava valinta, yksi tutkimus viittaa siihen, että kookosvesi voi olla vielä parempi.

Munuaiskivet muodostuvat, kun kalsium, oksalaatti ja muut yhdisteet muodostavat kiteitä virtsassa ( 13 ).

Nämä voivat muodostaa kiviä. Jotkut ihmiset ovat kuitenkin alttiimpia kehittämään niitä kuin toiset ( 13 ).

Tutkimuksessa rotilla, joilla oli munuaiskiviä, kookosvesi esti kiteet tarttumasta munuaisiin ja muihin virtsateiden osiin. Se pienensi myös virtsaan muodostuneiden kiteiden määrää ( 14 ).

Tutkijat uskovat, että kookosvesi auttoi vähentämään vapaiden radikaalien tuotantoa, joka tapahtui korkean oksalaattitason vuoksi virtsassa.

Muista, että tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa tarkastellaan kookosveden vaikutuksia munuaiskiviin. Tällä alalla tarvitaan lisää tutkimusta.

YHTEENVETO Varhaiseläinten tutkimukset osoittavat, että kookospähkinöiden vesi voi estää munuaiskiviä vähentämällä kiteitä ja kiven muodostumista.

5. Voi tukea sydämen terveyttä

Kookosveden juominen voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä.

Eräässä tutkimuksessa kookosveden kuluttaneilla rotilla oli veren kolesterolin ja triglyseridien väheneminen. Niillä oli havaittavissa myös huomattava maksan rasvan väheneminen ( 15 ).

Toisessa tutkimuksessa samat tutkijat ruokkivat rotille samanlaista ruokavaliota, johon oli lisätty sama annos (4 ml 100 grammaa kehon painoa kohti) kookosvettä.

45 päivän kuluttua kookos- vesiryhmällä oli kolesteroli- ja triglyseridiarvojen lasku, joka oli verrattavissa kolesterolin alentamiseen käytetyn statiinilääkkeen vaikutuksiin ( 16 ).

Muista, että tämä oli hyvin suuri annos. Ihmisen kannalta se vastaa 68 kg painosta henkilöä, joka kuluttaa 2,7 litraa kookosvettä päivässä.

Kuitenkin toteamus, että se alensi kolesterolia yhtä tehokkaasti kuin statiinilääke, on erittäin vaikuttava ja sitä olisi tutkittava edelleen.

YHTEENVETO Eläintutkimukset osoittavat, että kookosvedellä voi olla voimakkaita kolesterolia alentavia ominaisuuksia.

6. Voi alentaa verenpainetta

Kookosvesi voi olla hyväksi verenpaineen hallintaan.

Eräässä pienessä tutkimuksessa ihmisillä, joilla oli korkea verenpaine, kookosvesi paransi systolista verenpainetta (suurempi verenpaineen lukema) 71%: lla osallistujista ( 17 ).

Lisäksi kookosvedessä on vaikuttava 600 mg kaliumia per 240 ml. Kaliumin on todettu alentavan verenpainetta ihmisillä, joilla on korkea tai normaali verenpaine ( 18 , 19).

Lisäksi eräs eläintutkimus havaitsi, että kookosvedellä on anti-tromboottista aktiivisuutta, mikä tarkoittaa, että se voi estää verihyytymien muodostumisen ( 8 ).

YHTEENVETO Kookosvesi voi auttaa alentamaan verenpainetta ja mahdollisesti vähentämään veren hyytymien muodostumista valtimoissa.

7. Erinomainen palautusjuoma treenaamisen jälkeen

Kookosvesi voi olla täydellinen palautusjuoma, sillä se parantaa nestetasapainoa ja täydentää liikunnan aikana menetettyjä elektrolyyttejä.

Elektrolyytit ovat mineraaleja, joilla on useita tärkeitä rooleja kehossasi, mukaan lukien asianmukaisen nestetasapainon ylläpitäminen.

Ne sisältävät kaliumia, magnesiumia , natriumia ja kalsiumia.

Kahdessa tutkimuksessa todettiin, että kookosvesi palautti nestetasapainon urheilun jälkeen paremmin kuin vesi ja vastaavan määrän elektrolyyttejä sisältävät urheilujuomat ( 20 , 21 ).

Osallistujat sanoivat myös, että kookosvesi aiheutti vähemmän pahoinvointia tai vatsakipua ( 20 , 21 ).

Toisaalta eräs toinen tutkimuks, jossa verrattiin suuria elektrolyyttejä sisältäviä juomia, havaittiin, että kookosvesi aiheutti enemmän turvotusta turvotusta ja vatsavaivoja ( 22 ).

YHTEENVETO Kookosvesi on tehokas lisäämällä nesteitä ja elektrolyyttejä harjoituksen jälkeen. Se on verrattavissa muihin urheilujuomiin.

8. Maistuva nesteyttäjä

Kookosvesi on hieman makea ja ja avistuksen pähkinänmakuinen. Se sisältää myös melko vähän kaloreita ja hiilihydraatteja.

Vesi on tuorein, kun se tulee suoraan kookosta. Paina vain pilli vihreän kookoksen pehmeään osaan ja aloita juominen.

Säilytä kookos jääkaapissa ja nauti se kahden tai kolmen viikon kuluessa ostosta.

Voit myös ostaa pakattua kookosvettä useimmissa ruokakaupoista. Sitä on saatavilla tölkeissä tai pahvitetrassa.

Muista kuitenkin lukea ainesosat tarkistaaksesi, jotta saat 100% puhdasta kookosvettä. Jotkut merkit sisältävät lisättyä sokeria tai aromiaineita.

Tätä trooppista nestettä voidaan käyttää smoothieissa, chia-siemenvanukkassa, vinigrettikastikkeessa tai korvaavana tavalliselle vedelle aina, kun haluat hieman luonnollista makeutta.

YHTEENVETO Kookosvettä voidaan käyttää suoraan vihreistä kookospähkinöistä tai ostaa pakattuna. Vältä tuotemerkkejä, joihin on lisätty sokeria, makeutusaineita tai muita keinotekoisia makuja.

Loppusanat

Kookosvesi on herkullinen, ravitseva ja luonnollinen juoma, joka tekee sinulle hyvää.

Se saattaa edistää sydämesi terveyttä, alentaa verensokeria, munuaisten terveyttä ja paljon muuta.

Vaikka kontrolloituja tutkimuksia tarvitaan monien näiden ominaisuuksien vahvistamiseksi, tutkimukset ovat toistaiseksi erittäin rohkaisevia ja niiden määrä ja yhdenmukaiset tulokset puhuvat puolestaan.

Kun alat siemailla pois tältä trooppiselta juomalta, varmista, että vältät lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita. Puhtaimman ja eettisesti kasvatetun kookosveden saat valitsemalla kotimaisen Puhdistamon tuotteita.

Joko olet kokeillut uutta ja raikasta mangolla maustettua uutuutta?

3 1 vote
Article Rating
Tiilaa muistutukset
Muistuta minua
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sopuli
Sopuli
3 years ago

On muuten puhdistamonkin kookosvedessä sokeria

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Vinkkejä terveellisempään elämään

Liittymällä uutiskirjeen tilaajaksi, saat käytännön vinkkejä ruokavalioon, hyvinvointiin ja liikuntaan suoraan sähköpostiisi.

Kiitos, ollaan yhteydessä!

Pin It on Pinterest

Share This

Kiitos kun luit 💚

Jaa tämä myös kavereillesi.