Drops Of Water Or Rain On Wet Glass Background. Moody Photo In C

Kylmä suihku päivässä muuttaa elämäsi – 15 tieteellistä faktaa

Useimmille meistä kylmään suihkuun meno vapaaehtoisiesti tuntuu täysin järjettömältä, ellet ole hiikoillut auringossa helteellä tuntikausia.

Kylmä suihku on kuitenkin hyväksi sinulle, monella muulakin tapaa kuin vain tapana virkistäytyä.

Se vaikuttaa kaikkeen ajattelutavastasi terveyteen, tässä 15 tieteellistä syytä, miksi seuraava pesukerta kannattaa kannattaa kruunata kylmällä suihkulla.

1. Parempi vastustuskyky

Eräässä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että ihmisillä, jotka ottavat säännöllisesti kylmiä suihkuja, on enemmän valkosoluja kuin niillä, jotka käyvät pelkästään lämpimässä suihkussa.

Valkosolut ovat vastuussa sairauksien torjunnasta, ja he uskovat, että tämä johtuu siitä, että kylmät suihkut aktivoivat immuunijärjestelmääsi nopeuttamalla aineenvaihduntaa ja siten luomalla enemmän valkosoluja.

In another study, Geert A. Buize and his colleagues asked 3,000 volunteers in the Netherlands to have a morning shower with a 30-, 60-, or 90-second blast of cold water, while they asked other volunteers to shower as they usually did for 30 consecutive days.

Eräässä toisessa tutkimuksessa Geert A. Buize ja hänen kollegansa pyysivät Alankomaissa 3000 vapaaehtoista ottamaan 30 päivän ajan aamu- suihkun, jossa peseudyttiin muuten tavallisesti käytettiin, mutta mukana oli 30-, 60- tai 90 sekunnin verran kylmää suihkua.

Havaittiin, että keskimäärin kylmällä vedellä käyttäneellä ryhmällä oli keskimäärin 29% vähemmän sairaspoissaolopäiviä kuin kontrolliryhmällä.

Kylmät suihkut siis pienentävät todistetusti sairaspoissaoloja.

2. Parempi verenkierto

Haluatko saada veresi kiertämään paremmin? Mikään ei ole parempi kuin kylmä suihku, jos haluat parantaa verenkierotasi koko kehossa.

HealthLinen artikkelin mukaan kylmän veden kosketus kehoon ja raajoihin saa veren kiertämään nopeammin kehon lämpötilan ylläpitämiseksi.

Asiantuntijat sanovat myös, että usein kylmät suihkut estävät sydän- ja verisuonisairauksia, koska kylmät lämpötilat edistävät verenkiriertoa tulehdustilojen positamiseksi.

Koko verenkiertojärjestelmän edistäminen ei ole ollenkaan hassumpi tapa startata päiväsi.

3. Nostaa hedelmällisyyttä

For both men and women, cold showers can actually make it likelier for you to have kids.

Sekä miehille että naisille kylmät suihkut voivat parantaa mahdollisuuksiasi saada lapsia.

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että miehet, jotka joutuvat lopettamaan lämpimät suihkut, kokivat lähes 500%: n kasvun siittiöiden määrästä vain kuusi kuukautta myöhemmin .

Tämä johtuu siitä, että kivekset tarvitsevat viileää ympäristöä, ei lämpimiä kuumia kylpyjä.

4. Korkeampi testosteroni

Testosteroni on tärkeä niin monille miehille, se lisää kaikkea lihasten kasvusta itseluottamukseen.

Testosteronin injektion sijaan ota vain mukava kylmä suihku: tutkijat ovat huomanneet, että lämpimästä suihkusta peräisin oleva lämpö voi muuttaa DNA: ta, manipuloimalla sitä tuottamaan vähemmän testosteronia.

5. Laihtuminen

Kylmät suihkut ovat todella tärkeitä, jos haluat laihtua. Tämä johtuu siitä, että kylmät suihkut pakottavat eliimistösi tuottamaan enemmän ruskeaa rasvaa, jota käytetään eristämään kehoasi ja pitämään lämpö sisällä.

Kun elimistösi tuntee kylmyyttä, ruskea rasva aktivoiituu, ja palaa jopa 15 kertaa nopeammin kuin tavallinen rasva.

Toisinsanoen, kylmät lämpötilat aktivoivat ruskean – hyvän rasvan kehossasii.

Mitä vaikutusta sillä sitten on?

Tohtori Geert A. Buize, joka tekii tutkimuksen kylmän suihkun vaikutuksista havaitsi niidien edistävän aineenvaihduntaa ja verensokerin hallintaa:

Ruskeassa rasvassa ei ole todistettua yhteyttä koskemattomuuteen, mutta se vaikuttaa kehon lämmönsäätelyyn. Kun se on aktivoitu, se pitää kehon lämpimänä polttamalla kaloreita. Se voi myös lisätä energiaa ja aineenvaihduntaa ja auttaa kontrolloimaan verensokeriasi, vähentäen liikalihavuuden ja diabeteksen riskiä.

Dr. Geert A. Buize

6. Terveemmät hiukset ja iho

If you love beauty (and who doesn’t), then cold showers are for you: not only do they make your skin clearer, they also help out your hair.

Wellness guru, Dr. Jacqueline Schaffer, MD, has said that cold water tightens blood flow which gives your skin a healthier look.

The freezing water cleans you while keeping the natural oils in your hair and skin, which warm water usually washes off.

Adam Friedman, MD, says that cold showers can also help you overcome the sensation to scratch your skin if you have itchy skin.

7. Nostaa vireystilaa

Sängystä nouseminen ja päivän käyntiin saaminen voi olla vuorokauuden vaikeiin rutiini, varsinkin jos et ole aamuviirkku.

Kylmä suihku voi tehdä ihmeitä, kylmän veden äkillinen virtaus iholle nostaa sykettä ja pakottaa kehosi ottamaan enemmän happea, herättämällä aivosi nopeammin.

8. Rentouttaa

Vaikka ottaisit vain nopean kylmän suihkun, se voi rentouttaa kummasti jos koet olet stressaantunu.

Kylmä suihki lisää veressäsi olevaa glutationia ja vähentää virtsahappoa: nämä kaksi asiaa yhdessa saavat sinut tuntemaan olon renteutuneeksi.

9. Parantaa tuteidenhallintaa

Kylmät suihkut ovat myös erinomainen tapa kehittää keskittymiskykyä, parantaa meditaatiota.

Tämä johtuu siitä, että ne aktivoivat kehon happea – jos kehosi pystyy rentoutumaan kylmässä suihkussa, se voi rentoutua missä tahansa ympäristössä, jolloin pystyt ajattelemaan rationaalisesti stressaavimmissakin tilanteissa.

10. Kasvataaa tahdonvoimaa ja kykyä hallitia stressiä

Mikä olisikaan parempi tapa kasvattaa tahtovoimaa kuin pakottaa itsesi tekemään jotain, jota et halua tehdä joka aamu elämäsi loppuun asti?

Kylmät suihkut ovat loistava tapa harjoitella kurinalaisuutta ja tahdonvoimaa, ja kuten kaikki kehosi lihakset, mitä enemmän käytät sitä, sitä vahvempi siitä tulee.

Tämän tutkimuksen mukaan kylmät suihkut toimivat oksidatiivisen stressin muodossa, joka ajan myötä johtaa antioksidatiiviseen sopeutumiseen. Tämä tarkoittaa, että ajan myötä pystyt paremmin sietämään stressistä.

11. Opit hengittämään paremmin

Yksi asia, jossa monilla meistä on puutteita, on hengityksen laatu.

Kylmät suihkut pakottavat sinut ottamaan syvään henkeä, ja energia, jonka saat hengittämällä kunnolla – syvästi ja perusteellisesti – riittää auttamaan sinut läpi koko päivän, vaikka ilman aamukahvia.

Human Windowin mukaan kylmät suihkut nostavat sykettäsi melko nopeasti ja aiheuttavat syvempiä hengityksiä, joka taas auttaa nostamaan energian tasoa.

12. Hyvä herätyskello

Jos aamulla noustessa on vaikea karistaa unet silmistä, mikään ei toimi paremmin kuiin kylmä suihku.

Pääset takuulla eroon väsymyksen tunteesta ja saat aktivoituau elimsitösi toiminaan, valmiina starttaamaan päivän täysillä energiatasoilla.

13. Auttaa nukahtamaan

Vaikka kylmät suihkut voivat herättää sinut aamulla, ne myös auttavat sinua nukkumaan yöllä.

Kylmät suihkut tunnetaan myös kylmähoitona, ja ne ovat ovat yksi tehokkaimmista tavoista pistää keho rentoutumaan kun on aika mennä nukkumaan.

14. Poistaa masennusta

Tutkijat ovat osoittaneet, että kylmät suihkut voivat stimuloida sinistä pistettäsi tai aivojesi aluetta, joka tuottaa noradrenaliinia.

Akillinen kylmä suihku aheuttaa myös penen sähkösokkin, joka lähettää impulsseja kaiikkialle aivoihin, jotka voivat auttaa sinua voittamaan masennuksen.

15. Parantaa lihasten palautumista

Kun olet treenannut salilla, tärkein asia mitä tarvitset, on lihasten palautuminen: mitä nopeammin lihaksesi toipuvat, sitä nopeammin voit lisätä painoasi ja toistojasi.

Kylmät suihkut ovat avainasemassa lihasten elpymisen nopeuttamisessa, minkä vuoksi olympiatason urheilijat ottavat lähes aina jäähauteita.

Kuuma vai kylmä suihku – kumpi on parempi?

No mikä on parempi? Lämmin suihku tuntuu hyvältä, mutta kylmät suihkut tarjoavat paljon enemmän hyötyjä.

Tässä on yhteenveto molemmista, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen ja sisällyttää vaikka molemmat päivittäisiin rutiineihisi.

Lämpimät suihkut ovat mahtavia

Ei voi kiistää, etteikö kuumaan suihkuun pääseminen aamulla tunnu hienolta.

Se saa sinut tuntemaan olosi lämpimäksi ja viihtyisäksi ja valmistaa mielesi päivän rutiiniin.

Lämmin suihku lisää verenkiertoa lämmittämällä verisuonia ja laajentamalla niitä. Näin veri pääsee viritaamaan paremmin koko kehossasi.

Jos sinulla on kroonista kipua, kuten niveltulehdus, huomaat, että kuumat suihkut eivät vain lievitä kipua, vaan palauttavat myös liikkuvuutta, vaikka se olisikin vain lyhytaikaista.

Kuumat suihkut avaavat ihohuokosia ja antavat niiden hengittää ja poistaa myrkkjä ja epäpuhtauksia kehostasi.

Ei ole mitään todisteita siitä, että kuumat suihkut saavat sinut puhtaammaksi kuin kylmä suihku, koska et suihkuta sellaisissa lämpötiloissa, jotka tappaisivat bakteereja tai poistaisivat haitallisia elementtejä elimistöstäsi, mutta olo varmasti tuntuu puhtaammalta, kun otat kuuman suihku aamulla.

Kuumat suihkut auttavat myös avaamaan hengityselimiä ja helpottamaan tukkoiisuutta ja flunssan kaltaisista oireista.

Tukkoiisen nenän ja yskän lievittäminen tapahtuu usein lämpimien tai kuumien suihkujen jälkeen.

Kylmä suihku tarjoaa kuitenkin enemmän hyötyjä

Vaikka saatat karsastaa ajatusta hypätä kylmään suihkuun ensimmäisenä aamulla, harkitse tätä: olette hereillä hetkessä!

Vaikka kuumat suihkut ovat hyviä avaamaan röörit ja laittamaan nesteet virtaamaan, kylmät suihkut auttavat kehoa supistumaan ja antamaan vastakkaisen reaktion.

Vaikka kuumat auttavat verisuonia laajentumaan, kylmät suihkut supistavat ja vähentävät turvotusta.

Varsinkin jos sinulla on ongelmia turvotuksen kanssa, kylmät suihkut voivat olla tehokas apu lievittämään siitä.

Lisäksi kylmäsuihkut voivat auttaa detoksaatioprosessissa, joka aloitettiin kuumalla suihkulla.

Kylmät suihkut vaativat kehoasi kiertämään verta nopeammin, mikä edistää verenkiertoa.

Kehomme myös polttaa rasvaa nopeammin, kun olemme kylmiä, joten jos käytät kuumaa suihkua treenin jälkeen, harkitse kylmän ottamista heti sen jälkeen tai jopa ensin.

Koska kehomme työskentelevät kovasti veren kiertämiseksi näinä aikoina, kylmät suihkut nopeuttavat prosessia ja polttavat ”ruskeaa rasvaa”, joka vähentyy altistettaessa kylmille lämpötiloille.

Kuinka otat kylmät ja kuumat suihkut osaksi päivärutiinia

On useita tapoja sisällyttää sekä kylmät suihkut että kuumat suihkut päivittäiseen rutiiniin.

Jos sinulla on esimerkiksi krooninen sairaus, saatat haluta aloittaa ja lopettaa suihkusi kuumalla vedellä, mutta varmista, että mukana on myöskylmä vesi, joka edistää verenkiertoa ja vähentää tulehdusta.

Jos olet juuri lopettanut intensiivisen treenin, lämmin vesi saattaa tuntua paremmalta, mutta kylmä vesi auttaa pitämään veresi virtaamassa ja varmistamaan, että lihakset eivät tule jäykiksi.

Jos käyt suihkussa aamulla, ota kylmä suihku virittämään kehosi päiivää varten. Ota lämmin suihku llalla valmistaaksesi kehosi lepoa varten.

Jotkut ihmiset aloittavat ”nukkumaanmeno” rutiininsa jo klo 3 iltapäivällä välttäen kofeiinia, sokeria ja himmentäen valot illalle, joten heidän ruumiinsa tietävät, että on aika rentoutua.

Lämmin suihku tai kylpy on mukava tapa lopettaa päivä, ja se on rauhoittava sekä mielelle että keholle.

Et ehkä pidä ajatuksesta ottaa kylmää suihku – koskaan – mutta kun otat huomioon sen edut, se ei ole huono idea ainakin antaa sille mahdollisuus.

Jos asut kylmässä ilmastossa, mieti, kuinka eloisalta elimistö tuntuu, kun ulkoilet kylmällä säällä.

Me olemme tottuneet pitämään itsemme lämpiminä, mutta kun kehomme altistuvat kylmemmille lämpötiloille, kehomme on mahdollisuus toimia eri tavalla, mikä tarjoaa lukuisia etuja ja tuunne jälkkäteen on mahtava.

Kokeile sisällyttää kylmän suihku rutiiniin muutaman päivän viikossa ja katso, muuttaako se näkökantaasi.

Olo voi olla niin hyvä, että jäät koukkuun!

3.8 8 votes
Article Rating
Tiilaa muistutukset
Muistuta minua
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Vinkkejä terveellisempään elämään

Liittymällä uutiskirjeen tilaajaksi, saat käytännön vinkkejä ruokavalioon, hyvinvointiin ja liikuntaan suoraan sähköpostiisi.

Kiitos, ollaan yhteydessä!

Pin It on Pinterest

Share This

Kiitos kun luit 💚

Jaa tämä myös kavereillesi.